Pierwsze masło orzechowe pojawiło się u nas już wiele lat temu i od tamtej pory Cieszę się coraz większym zainteresowaniem. Przeważnie sięgają po nią osoby dbające o zdrową i zbilansowaną dietę, ale także rodzice, którzy w ten sposób chcą dzieciom wprowadzić alternatywne produkty dla kremów czekoladowych.
Z czego robi się kremy orzechowe?
Wszystkie masła orzechowe przyszły do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie są uważane za jeden z najważniejszych produktów kuchni amerykańskiej. Jest to, przede wszystkim, wyrób spożywczy wytwarzany z różnego rodzaju orzechów, powszechnie stosowane w kuchni amerykańskiej i holenderskiej, który posiada zastosowanie jako smarowidło do kanapek oraz składnik domowych wypieków. W sprzedaży znajdziemy niejeden krem z orzechów bez soli, który jest doskonałym zamiennikiem kremów czekoladowych, zawierających śladowe ilości orzechów. Dobrej jakości krem orzechowy jest wykonany wyłącznie z jednego gatunku orzechów, które są dokładnie i długo mielone i dzięki czemu uzyskuje się jednolitą konsystencję w formie masła. Naturalnym zjawiskiem jest oddzielanie się oleju od warstwy kremu, gdyż orzechy same w sobie są dość tłuste, przez co również kaloryczne. Już w 100 g orzechów mamy aż 600 kalorii, dlatego też należy je spożywać z umiarem. Jeżeli w ciągu dnia zjemy dwie kanapki z masłem orzechowym, to z pewnością nie przytyjemy, a dostarczymy sobie cennych składników odżywczych, witam i minerałów. Jednakże przy zakupie warto sprawdzać etykiety produktów, ponieważ można znaleźć na półkach sklepowych także masła orzechowe z dodatkiem soli.
Orzechy, które są wykorzystywane do produkcji masła, bardzo często są wcześniej prażone, aby wydobyć z nich głęboki aromat i zapach. Jest to często jedyny proces jakiemu są poddawane przed wykonaniem pysznego kremu z orzechów i właśnie takiego masła powinno się szukać.