Do istotnych zalet nawozów ekologicznych należy zaliczyć fakt, że są one wytwarzane z naturalnych składników i są bezpieczne zarówno dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego. Dzięki zastosowaniu takich nawozów można ograniczyć ilość substancji chemicznych, co może wpływać zarówno na jakość roślin, jak i na zdrowie konsumentów. Nawozy naturalne stanowią więc najbardziej wartościowe nawozy organiczne. Do coraz popularniejszych ich rodzajów można zaliczyć na przykład te, które są oparte na algach albo wodorostach.
Jak działają płynne algi?
Do niedawna nawóz z alg w Polsce był niemal nieznany i rzadko stosowany. Ze względu na swoją wysoką skuteczność zyskuje jednak na popularności. Algi stanowią niezwykle cenne źródło substancji aktywnych, dzięki czemu powodują stymulację wzrostu i rozwoju roślin, w związku z czym nawozy z ich udziałem są nazywane biostymulatorami. Ze względu na bezpieczeństwo i naturalność mogą być stosowane w celu zasilania niemal wszystkich rodzajów roślin w gruncie i pod osłonami. Dodatkowo można je aplikować zarówno dolistnie, jak i doglebowo. Jeśli zainteresowały nas płynne algi nawóz ekologiczny będzie bardzo dobrym wyborem. Do produkcji tego rodzaju nawozów wykorzystywane są różne gatunki alg słodkowodnych czy morskich. Organizmy takie żyją w trudnych, a także stresogennych warunkach, przez co wytwarzają substancje ochronne i gromadzą wiele składników odżywczych. Pomagają one algom przetrwać najgorsze warunki. Wśród nich można wymienić aminokwasy poprawiające przyswajalność składników pokarmowych, fitoaleksyny, fitohormony czy poliaminy spowalniające procesy starzenia się roślin. Oprócz tego mannitol poprawia transport substancji pokarmowych w tkankach rośliny, a polisacharydy wzmacniają odporność.
Dzięki wyjątkowo bogatemu składowi, preparaty z alg powodują wspomaganie rozwoju systemów korzeniowych u roślin, poprawiają jakość transportu i dostępności składników mineralnych w glebie czy spowalniają proces starzenia komórek roślinnych. Dodatkowo powodują uodpornienie roślin na różnego rodzaju choroby i stres związany z występowaniem niekorzystnych warunków środowiskowych. Znaczenie ma także przyspieszanie regeneracji tkanek oraz stymulacja rozwoju pąków kwiatowych oraz związków owocowych, co poprawia plonowanie.