W obecnych czasach dużą popularność zyskują produkty określane jak „fit”. Przemysł spożywczy rozwija się dynamicznie pod kątem zdrowej żywności i udziela się to również wszystkim konsumentom. Co raz większa rzesza ludzi zaczyna stawiać na dania dietetyczne, gotowane na parze lub duszone. W związku z tym rośnie sprzedaż różnych naczyń, urządzeń i innych przyborów pozwalających na taką zmianę jadłospisu.
Gotowanie z użyciem szybkowaru
Zapewne każdy z nas spacerując po dużych marketach ze sprzętem AGD i RTV spotkał się z urządzeniem jakim jest szybkowar. Tego typu urządzenia pozwalają na niekonwencjonalne gotowanie w naszym domu. Szybkowary stopniowo rewolucjonizują nasz rynek i co raz większa liczba osób decyduje się na ich kupno. Ogólna zasada działania szybkowarów jest taka, że proces gotowania odbywa się pod ciśnieniem. Jeśli ciśnienie powietrza wynosi około dwóch atmosfer to temperatura wrzenia wody wzrasta do 130 stopni Celsjusza. Szybkowar silit jest właśnie takim garnkiem, który jest na tyle szczelny, że wewnątrz niego następuje wzrost ciśnienia co wpływa na czas gotowania. Szybkowary najczęściej wykonane są z dobrego stopu aluminium lub też ze stali nierdzewnej. W przypadku tych urządzeń rdza powodowałaby, że ten sprzęt by się stał bezużyteczny. Jeśli ktoś ma podstawową wiedzę odnośnie fizyki i ciśnienia to zapewne się zastanawia jak to się dzieje, że to urządzenie działa bezawaryjnie. Otóż odpowiada za to zawór bezpieczeństwa, który niweluje ryzyko uszkodzenia sprzętu. Gdyby sprężone powietrze zebrane wewnątrz szybkowaru nie było odprowadzane to duży wzrost ciśnienia doprowadziłby do rozerwania pokrywy lub spowodowałby nieszczelność uszczelek umieszczonych pod pokrywą. Jak sama nazwa wskazuje szybkowar przyspiesza gotowanie. Dania gotowane w szybkowarze uchodzą za dużo zdrowsze niż te gotowane klasycznie lub smażone. Wysoka temperatura i ciśnienie obecne w tym urządzeniu wpływa nie tylko na przyspieszenie gotowania ale również zabija bakterie i drobnoustroje.
Ogólnie rzecz biorąc sprzedaż szybkowarów na przestrzeni ostatnich kilku lat bardzo wzrosła. Dzięki tym sprytnym urządzeniom możemy bardzo szybko zrobić obiad dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu, który możemy wykorzystać na inne prace domowe. Warto również wspomnieć, że szybkowary pozwalają też na zaoszczędzenie pieniędzy ponieważ pochłaniają mniej energii niż inne metody przygotowywania posiłków.