Zdrowe kultury bakterii

W ludzkim organizmie jest mnóstwo bakterii, z których jedne szkodzą, a inne pomagają. Z otoczenia zbieramy szkodliwe, a wraz z pożywieniem dostarczamy naszemu organizmowi te, które pomagają nam walczyć z chorobami i wirusami. Pod względem dobroczynnego wpływu, najwartościowszy jest nabiał, który dostarcza dużą dawkę niezbędnego białka. 

W jakiej postaci są szczepy kultur bakterii?   

kultury bakteriiAby cieszyć się długo dobrym zdrowiem, należy przestrzegać dwóch podstawowych zasad. Zdrowo się odżywiać i uprawiać systematycznie jakiś sport. Codzienne dostarczanie naszemu organizmowi witamin i składników odżywczych powinno być naszym nawykiem. Jednym z najważniejszych elementów diety powinno być białko pochodzące z różnych źródeł. Nie każdy z nas może spożywać mleko, ale każdy może produkty pochodne takie jak jogurt, czy kefir, gdyż występujące w nich kultury bakterii rozkładają laktozę, na którą sporo osób jest uczulone. Nabiał jest bogaty w witaminę A, D i E, oraz posiada zbawienny wpływ na nasze jelita i żołądek, dlatego jest polecany w trakcie terapii antybiotykowej. Zdrowsze od mleka są przetwory z niego wykonane, a szczególnie te poddane procesowi fermentacji. Mowa tu o jogurtach, kefirach i maślankach, które zawierają zdrowe szczepy kultur bakterii. Są to produkty, które możemy wykonać w domu, gdyż nie wymagają dużo pracy. Aby zrobić jogurt, potrzebujemy pasteryzowane mleko i porcję kultur bakterii, które kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Najczęściej mają one sproszkowaną postać i należy je przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce, albo w zamrażalniku. Mleko dokładnie mieszamy z bakteriami i odstawiamy w ciepłe miejsce, w którym panuje stała temperatura około czterdzieści stopni Celsjusza, lub umieszczamy w pojemniku jogurtownicy. Po upływie około ośmiu, dziewięciu godzin jogurt jest gotowy i musimy go tylko schłodzić w lodówce. Istnieje kilka rodzajów bakterii mleczarskich, z których najpopularniejsze są jogurtowe i kefirowe. 

Bez dobroczynnych bakterii nie nastąpi proces fermentacji, który powoduje że wyrób mleczny staje się lekkostrawny. Kefir mogą spożywać osoby będące na diecie, ponieważ jego sto mililitrów zawiera jedynie pięćdziesiąt parę kalorii. Dodatkowo wyroby mleczne są naturalnymi probiotykami, które chronią nasze jelita i ściany żołądka.