Zastosowanie kolendry inaczej niż w kuchni

 

Każdy z nasz korzysta z bogatej gamy przypraw w kuchni, jednak nieczęsto zastanawiamy się nad ciekawymi właściwościami, jakie mogą zapewniać nam te dodatki. Jednym z ciekawszych składników w kuchni będzie kolendra, którą używamy do potraw i do ozdoby ciast. Ma ona wiele wartych zauważenia właściwości.

Bogactwo liścia kolendry

liść kolendryWydawałoby się, iż dodawane przez nas zioła do dań nie zmieniają w potrawie nic poza smakiem. Jest to jednak błędne myślenie, gdyż wiele przypraw codziennego użytku ma w sobie naprawdę szerokie spectrum witamin i minerałów korzystnie sprzyjających na nasz organizm. Jednym z nich jest liść kolendry, który od wielu lat znajduje uznanie osób gotujących prywatnie, jak i zawodowo. W tej niepozornej roślinie kryje się wiele zastosowań, o których warto dowiedzieć się paru rzeczy. Przede wszystkim kolendra to wspaniały środek przeciw bakteriom, przez to spożywając ją regularnie możemy być pewni, iż zadbamy o nasz układ pokarmowy. Nasze jelita będą lżejsze, a nawet zadbamy o to, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów z tego organu. Pomaga również w usuwaniu metali ciężkich, a w szczególności rtęci. Polecana jest również przy zatruciach pokarmowych. Mimo to osoby z nadciśnieniem, cukrzycą oraz wysokim cholesterolem regularnie spożywając kolendrę zauważą znaczne poprawienie się wyników badań. Ostatnim ważnym atutem jest to, iż kolendra to rewelacyjny środek na uspokojenie polecany do wspomagania terapii farmakologicznej.

Produkty codziennego użytku często wydają się nam niezbyt ciekawe we właściwości i zastosowania. Warto jednak zwrócić uwagę na to co spożywamy, ponieważ każda roślina może kryć za sobą szereg istotnych właściwości. Taką rośliną są właśnie liście kolendry, które przy regularnym spożywaniu dają niesamowite efekty.

Tekst oparty na informacjach z: kociolek-smakow.pl/