Lubimy pić napoje, które postawiają nas ,,na równe nogi”, rozbudzają i pobudzają psychicznie. Szczególnie jest to przydatne w pracy przed komputerem czy wtedy, kiedy się uczymy. Na szczęście są dostępne herbaty pobudzające i intensywne.
Jak przyrządzić japońską zieloną herbatę?
Najbardziej reprezentatywnym napojem z Japonii jest tak zwana sencha. Jest to japońska zielona herbata pita przez Japończyków codziennie. Ma ona intensywny, trawiasto- owocowy smak, z zaznaczoną lekko goryczką. Jest to mieszanka smaków z różnych regionów, ma ona drobne listki, które są poddawane długą obróbką parą wodną. Herbata ma kolor intensywny, żółto- zielony. Produkowana jest poprzez podgrzewanie parą wodną po zbiorze liści, w celu zatrzymania utleniania, co jest przeciwieństwem do innych herbat, które podgrzewane są zazwyczaj w piecach i wokach. Dlatego smak tej herbaty jest bardzo świeży, z nutami tropikalnymi, morskimi. Liście po zbiorze są suszone gorącym powietrzem a następnie sortowane. Na sam koniec formowane są na kształt igiełek. Zbiory liści rozpoczynają się zazwyczaj pod koniec kwietnia i trwają do końca maja. Oryginalna herbata musi pochodzić z Japonii, ponieważ na naszym rynku jest dostępnych wiele rodzajów senchy, ale są to zazwyczaj herbaty aromatyzowane, ze sztucznymi barwnikami. Jest to napar bardzo ekologiczny i prawdziwy nie posiada dodatków aromatów. Do Polski jest sprowadzana z japońskich plantacji w dosyć sporych ilościach, jednak nie jest jeszcze bardzo popularna.
Napar jest bardzo popularny w Azji. Powstaje on z plantacji, których w Japonii jest bardzo dużo. Jest to napój, który piją codziennie Japończycy i spożywają go znacznie więcej niż kawy. Jest o wiele zdrowszy i zawiera więcej składników odżywczych dla organizmu.