Herbata pu erh przez Chińczyków zaliczana do herbat czarnych, w Polsce nazywana jest herbata czerwona ze względu na kolor uzyskiwanego z niej naparu. Warto ją pić regularnie, ponieważ ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie.
Zalety czerwonej herbaty smakowej pu erh
Pu erh to dojrzała herbata pochodząca z prowincji Yunnan. Liście herbaty po zerwaniu suszy się na słońcu, a następnie poddaje się je procesowi lekkiej fermentacji, który zostaje przerwany kiedy listki na brzegach nabierają czerwonawego koloru. Uzyskana w ten sposób herbata ma charakterystyczny, bardzo wyrazisty ziemisty posmak. Jest on na tyle specyficzny i intensywny, że nie każdemu odpowiada. Dlatego też rozwiązaniem jest herbata czerwona pu erh smakowa. Na rynku znajdziemy różne mieszanki pu erh z dodatkiem cytryny, truskawki, grejpfruta, wiśni oraz różnych innych owoców. Specjalistyczne sklepy z herbatami oferują też różnego rodzaju mieszanki herbat oraz suszonych ziół i owoców, zawierające w swoim składzie herbatę pu erh. Są one bardzo smaczne, a pięknie zapakowane doskonale nadają się na elegancki prezent. Herbatę pu erh zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na parę minut. Warto wcześniej ogrzać kubek lub filiżankę odrobiną gorącej wody. Prasowane listki nadają się do ponownego zalania, można też stosować metodę polegającą na bardzo krótkim parzeniu dużej ilości herbacianych liści. Czerwona herbata bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Zawiera antyoksydanty i wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, dzięki czemu poprawia wygląd skóry i przeciwdziała procesom starzeniu. Ma również działanie antynowotworowe, redukuje stres i poprawia pamięć. Doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju problemach żołądkowych jak biegunki, pomaga też przy leczeniu przeziębień. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Jednak najbardziej znaną zaletą pu erh są jej właściwości wspomagające odchudzanie. Herbata ta nazywana bywa pogromcą tłuszczu i rzeczywiście pita regularnie skutecznie pomaga w walce z otyłością.
Jeśli ktoś nie przepada za specyficznym smakiem naturalnej, czerwonej herbaty, warto wypróbować mieszanki smakowe. Pu erh wzbogacona np. o owocowe aromaty jest znacznie smaczniejsza, a wciąż zachowuje swoje cenne właściwości.