Kupując produkty żywnościowe coraz częściej sprawdzamy ich skład oby wybierać te, które mają jak najmniej konserwantów, wypełniaczy i sztucznych składników. Zdrowa żywność to obecnie bardzo ważna część stylu życia. Zdrowe jedzenie poprawia samopoczucie, spowalnia procesy starzenia się oganizmu, dobrze wpływa na kondycje włosów, skóry i paznokci oraz zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych.
Kwasy Omega wzbogacą dietę
Jednym z dość prężnie rozwijających się sektorów produktów ekologicznych są oleje. Olej z pestek wnogron, olej lniany, olej kokosowy, olej z czarnuszki to tylko główni przedstawiciele całej olejowej rodziny, o których w ostatnich czasach dużo się mówi i które są przedstawicielami zdrowego żywienia. Olej lniany ekologiczny to olej, który posiada bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega- 6. Wpływa on korzystnie na utrzymane odpowienieg poziomu cholesterolu we krwi. Olej lniany, dzięki temu, że jest źródłem NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych działa przeciwzapalnie i korzystnie wpływa na układ krzepnięcia krwi. Bardzo dobry wpływ tych kwasów objawia się również w tym, że są one budulcem błon komórkowych, komórek organizmu i tkanki mózgowej. Dlatego też dieta bogata w kwasy Omega pozytywnie wpływa również na dzieci już w okresie płodowym. Innym ważnym aspektem, ze względu na który należy pamiętać w diecie o kwasach Omega to ich pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Szerokie zastosowanie oleju lnianego powoduje, że staje sie on niezastąpiony w kuchni. Można dodawać go do sałatek i surówek, jako zdrowy dressing, do polewania ciepłych gotowanych potraw z warzyw, do jogurtów i kanapek.
Stosując olej lniany należy pamiętać aby wykorzystywać go tylko na zimno, czyli w ostatniej fazie przyrządzania potraw. Wzbogacenie diety w olej lniany na pewno wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Dodawanie oleju z lnu do różnych potraw wzbogaci ich smak i sprawi, że będą one zdrowsze i badziej pożywne.