Dieta bez glutenu

Bezwzględna dieta bezglutenowa dotyczy osób, u których stwierdzona została nietolerancja glutenu. Omawiany gluten jest mieszaniną białek, które nie są trawione przez organizm. W wyniku tego występują różne odczyny alergiczne, biegunki, problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi oraz nieprawidłowe wchłanianie pokarmów. Spożywanie glutenu przy stwierdzonej nietolerancji prowadzi ostatecznie do zaniku kosmków jelitowych.

Zastosowanie produktów bezglutenowych w codziennym menu

produkty bezglutenowe cenaWiele produktów spożywczych z natury nie zawiera glutenu. Należą do nich wszystkie rodzaje ryżu, kasza jaglana i kasza gryczana, produkty z kukurydzy oraz tapioki. Glutenu nie zawierają również: mięso, ryby, warzywa oraz owoce. Trzeba jednak pamiętać, że dla osób z celiakią szkodliwe mogą być nawet śladowe ilości glutenu, które mogą pojawiać się na liniach produkcyjnych. Dlatego najlepiej kupować produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa – dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu. Jeżeli podczas zakupów bierzemy pod uwagę produkty bezglutenowe cena nie odbiega już znacząco od asortymentu pozostałych produktów. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów nie tolerujących glutenu, oferują zróżnicowany wybór produktów w przystępnych cenach, które spożywane są każdego dnia. Do takich produktów należy pieczywo, mieszanki do wypieku, przetwory mięsne i wędliny bez glutenu oraz wiele innych. Rozpoczęcie diety bezglutenowej powinno być poprzedzone konsultacją lekarską i odpowiednią diagnostyką. Wbrew pozorom, urozmaicona dieta bezglutenowa jest bardzo smaczna. Dostępnych jest już wiele przepisów na ciasta bezglutenowe, pieczywo i inne potrawy na każdą porę dnia. Przestrzeganie diety bezglutenowej w przypadku nietolerancji to gwarancja aktywnego trybu życia i dobrego samopoczucia.

Coraz więcej osób świadomie wybiera bezglutenowe i zdrowe produkty. Warto nadmienić, że na dietę bezglutenową przechodzą również osoby, które nie borykają się z nietolerancją kłopotliwego glutenu. Oferty sklepów są tak zróżnicowane, że każdy bez większego problemu skomponuje zbilansowaną dietę. W takiej sytuacji warto też skonsultować się z dietetykiem, który od razu wyjaśni wszelkie kwestie związane z ewentualnymi wątpliwościami.